Festiwal Czarnych Trufli w Le Gosse – cały luty

27.01.2025
Festiwal Czarnych Trufli w restauracji Le Gosse we Wrocławiu

W Le Gosse pragniemy dzielić się z Państwem naszą pasją do francuskiej kuchni. W lutym zapraszamy na wyjątkową kulinarną podróż – Festiwal Czarnych Trufli, który będzie trwał przez cały miesiąc. 

Czarny trufel, zwany «‎czarnym diamentem», to prawdziwy skarb natury, symbol luksusu i wyrafinowania. Jego niepowtarzalny aromat w połączeniu z autorskimi interpretacjami naszego Szefa Kuchni Nikity Molodtsova tworzy dania, które zapadają w pamięć. Każde z nich łączy smaki i opowiada historię Francji na talerzu.

Menu festiwalowe z czarną truflą

Każde danie zawiera świeżo tartą czarną truflę

Tatar z jelenia

Autorska kompozycja z polskiej dziczyzny, dojrzewającej w przyprawach, koniaku i oliwie. Podawany na maślanych brioszkach, wykańczany dymem z wiórków nasączonych koniakiem oraz tartą truflą.

Zawiera: laktozę, gluten, mięso.
Cena: 80 PLN

Wine Pairing
Fincas de Azabache – Tempranillo blend, Rioja Crianza, Spain, 2020 – 30/180 PLN
Domaine de la Chevalerie Franco de Porc – Cabernet franc, Loire Valley, France, 2020 – 38/228 PLN

Velouté de Truffes noires V.G.E.

Kultowe danie kuchni francuskiej stworzone przez Paula Bocuse’a dla prezydenta Valéry’ego Giscarda d’Estaing. Gęsta zupa na bazie drobiowego bulionu z warzywami, foie gras i czarnymi truflami, zapieczona pod warstwą ciasta francuskiego.

Zawiera: laktozę, gluten, mięso.
Cena: 69 PLN

Wine Pairing
Bodega Cerrón – Remordimiento Chardonnay, Jumilla, Spain, 2023 – 38/228 PLN
Pieropan – Soave Classico, Italy, 2023 – 232 PLN

Przepiórka z miękkoskorupowym krabem

Interpretacja klasycznego Surf and Turf w wydaniu Szefa Kuchni. Delikatna przepiórka faszerowana musem z kurczaka, foie gras i czarnymi truflami w towarzystwie chrupiącego kraba, purée z selera i winogron. Podawana z sosem demi-glace z dodatkiem trufli.

Zawiera: laktozę, gluten, mięso.

Cena: 145 PLN

Wine Pairing
Petit Paradis Saint Chinian – Grenache, Marsanne, Vermentino – France, 2023  – 34/204 PLN

Festiwal trwa przez cały luty. Warto już teraz zarezerwować stolik, aby mieć pewność, że doświadczycie Państwo tych niepowtarzalnych smaków.

Rezerwacje:

📞 Telefon: +48 730 605 601
🌐 Online: Google Maps, przycisk rezerwacji stolika.

Zapraszamy na kulinarną podróż do serca Francji!

Inne aktualności