W restauracji Le Gosse zapraszamy na niezapomnianą kulinarną podróż, dzięki naszemu specjalnemu menu degustacyjnemu. Składa się ono z pięciu dań, które pozwalają zasmakować w różnorodności potraw oferowanych w naszej karcie. Każde danie to nieco mniejsza porcja naszych popisowych propozycji, co sprawia, że Goście mogą szybko odkryć szeroki wachlarz smaków naszej kuchni i lepiej poznać filozofię Le Gosse.
Cena menu degustacyjnego: 210 PLN
Wina dobrane przez ekspertów
Do każdego z dań przygotowaliśmy starannie dobrane wino od naszych partnerów, Arsvini.pl i Enoterra.pl, idealnie podkreślające smak serwowanych potraw. Wszystkie propozycje sommeliera zostały dobrane z myślą o doskonałej harmonii między winem a daniem. Jeśli jednak wolisz cieszyć się samymi potrawami, menu degustacyjne można zamówić również bez winnego towarzystwa.
Cena wine pairing: 110 PLN
Co znajdziesz w naszym menu degustacyjnym?
Foie gras pate
Danie podawane z Weingut Allram – Riesling Kamptal, Austria, 2023. Ta para opiera się na kontrastach i harmonii. Wyraźna kwasowość wina znakomicie współgra z intensywnym, maślanym smakiem foie gras, równoważąc jego tłustość. Aromaty dojrzałych cytrusów, bergamoty i propolisu dodają interesujący kontrast.


Papryczki Padron z sosem Béarnaise
Smażone na soli Maldon, podawane z autorskim sosem na bazie żółtek jaj, masła Beurre Noisette, zredukowanego białego wina i zół. Do tego dania proponujemy Bodega Cerrón – Remordimiento Chardonnay, Jumilla, Spain, 2023, które znakomicie podkreśla zielone pirazynowe nuty papryk oraz zachowuje idealną teksturę i wagę.


Żabie udka
Klasyk kuchni francuskiej, smażone na maśle z białym winem, czosnkiem i ziołami, serwowane z pieczywem. Idealnym towarzystwem dla tego dania jest beczkowane wytrawne wino Dom Charbielin – Seyval Blanc, Opole, Poland, które łączy cytrusową rześkość z maślaną okrągłością.


Ozór wołowy z truflowym BBQ, zielonym groszkiem i chrupiącymi boczniakami
Delikatny, rozpływający się w ustach ozór w aromatycznym sosie truflowym, otulony kremowym smakiem pora i chrupiącymi boczniakami, podany z nutą świeżości zielonego groszku. Wino Chiara Condello – Predappio, Romania, Sangiovese, Italy, 2020, dzięki swojej wielowarstwowej strukturze i intensywności, doskonale podkreśla kompleksowość tego dania.


Tarta jabłkowa Tatin z kremem Chantilly
Francuski deser, odwrócona tarta z karmelizowanymi jabłkami na kruchym cieście, podawana z kremem Chantilly. Doskonałym dopełnieniem smaku jest półsłodkie wino Saint Luc XVIII – Colombard, Gros Manseng, Gascogne, Francja 2022 z późno zebranych winogron, którego owocowa soczystość idealnie współgra z karmelizowanymi jabłkami.


W prezencie
Nasze menu degustacyjne można zakupić również w formie podarunkowego certyfikatu. To wspaniały pomysł na unikalny prezent, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika wykwintnej kuchni i doskonałych win. Podaruj swoim bliskim niepowtarzalne doświadczenie kulinarne w Le Gosse!
Zapraszamy do rezerwacji i zakupu certyfikatów w naszej restauracji.