Nowe perełki w karcie win Le Gosse

08.01.2025
Karta Win Le Gosse

Wino to nie tylko smak – to historia, pasja i emocje zaklęte w każdej butelce. Na naszej liście pojawiły się nowe propozycje, które zabiorą Was w wyjątkową podróż po różnych krajach i filozofiach winiarskich. Od słonecznej Hiszpanii, przez malowniczą Kretę i Romanię, aż po innowacyjne napoje z włoskiego Trentino – każda z tych nowości skrywa coś wyjątkowego. Odkryjcie, jak nasze nowości mogą wzbogacić Wasze doświadczenie w Le Gosse.

Cota 45 – UBE Miraflores, Palomino, Andalucia, Spain, 2022

Cota 45 – Ube Miraflores, Palomino, Andalucia, Spain, 2022

Żyjemy w niezwykłych czasach, kiedy klasyczne regiony winiarskie przechodzą radykalne zmiany, które mogą na zawsze odmienić ich tożsamość. Hiszpańskie Jerez robi odważny krok w nową przyszłość. Poza tradycyjną kategorią win wzmacnianych, w duchu atlantyckich wpływów powstają nowoczesne, pełne charakteru wina. To czysta przyjemność obserwować, jak z szacunkiem do dziedzictwa tworzy się nowy świat wina.

Lyrarakis – Liatiko Kedros Rose, Crete, Greece, 2022

Lyrarakis – Liatiko Kedros Rose, Greece, 2022

Greckie winiarstwo nigdy wcześniej nie było na tak wysokim poziomie. Siłą tego rozwoju są ludzie. Rodzina Lyrarakis, chyba najbardziej znana na Krecie, od pierwszych zbiorów stawia sobie za cel ożywianie lokalnych odmian winorośli i odkrywanie ich prawdziwej tożsamości.

Liatiko to wszechstronna odmiana i ukryty skarb winnicy Kedros. W doświadczonych rękach rodziny Lyrarakis zamienia się w wina, które są prawdziwymi klejnotami.

Chiara Condello – Predappio, Romania, Sangiovese, Italy, 2020

Chiara Condello – Predappio Sangiovese, Italy, 2020

Choć sercem szczepu Sangiovese jest Toskania, jego dusza bez wątpienia kryje się w malowniczych winnicach sąsiedniej Romanii.

Mimo młodego wieku Chiara Condello zyskała uznanie jako jedna z wybitnych producentek win Sangiovese.

Jej wina to kwintesencja terroir, głębokiej wiedzy i odpowiedzialnej uprawy winorośli. Jeśli szukasz pełni winiarskich doznań, wina Chiary Condello są nie do pominięcia.

Feral #2 – White Beet Ginger Allspice, Italy

Feral #2 – White Beet Ginger Allspice, Italy

W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie kartę nowoczesnej restauracji bez wysokiej jakości napojów bezalkoholowych. Ich różnorodność stylów i metod produkcji potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających Gości.

Feral to dynamiczny, pełen pasji projekt z włoskiego regionu Trentino. Ich napoje powstają dzięki fermentacji mlekowej organicznych składników, tworząc wyjątkowe kompozycje smakowe i doskonałą harmonię. Rezygnując z alkoholu, możesz nadal czerpać przyjemność z niezapomnianych wrażeń smakowych.

Materiał powstał we współpracy z naszymi partnerami z enoterra.pl, którzy z ogromną miłością i wiedzą opowiadają o winach, pomagając nam odkrywać ich bogaty świat.

Inne aktualności