O Restauracji

Przytulną salę na 28 miejsc z zachowaną ścianą ze starej cegły w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu

Czym jest restauracja Le Gosse?

Nazwa restauracji – „Le Gosse” to drobny żart jej założycieli. Mimo bliskiego pokrewieństwa ze słowem „gęś”, po francusku Le Gosse oznacza „modny, wytworny gość”.

Burgundzkie ślimaki nadziewane masłem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi w restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Wnętrze restauracji Le Gosse we Wrocławiu

Restauracja podzielona jest na trzy przytulne sale z 80 miejscami siedzącymi i dwoma tarasami, z których jeden znajduje się na dachu, na świeżym powietrzu.

Każda wizyta w Le Gosse to nowy widok, nowa atmosfera i nowe doświadczenie.

Wnętrze

Uwielbiamy oglądać naszych gości w pięknych wnętrzach i sprawia nam przyjemność, gdy goście je fotografują. Jesteśmy #instafriendly.

Wystrój restauracji Le Gosse to unikalne połączenie różnych nowoczesnych stylów. Są tu elementy loftu, country i modernizmu. Projekt został opracowany przez Verę Prokhorovą.

Znajdziesz tu:

  • iskrzące ciepłem kominki;
  • ceglany mur;
  • elementy podłogowe z zabytkową kostką brukową;
  • strefę pre-dining – miejsce w odkrytej kuchni za ladą, gdzie można obserwować szefa kuchni przy pracy;
  • otwierany, szklany dach, który zamienia restaurację w oazę i pozwala na niezapomnianą kolację pod rozgwieżdżonym niebem.
Czarno-białą salę na 20 miejsc w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Przytulną salę na 28 miejsc z zachowaną ścianą ze starej cegły w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Czarno-białą salę na 20 miejsc w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Przytulną salę na 28 miejsc w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Przytulną salę na 28 miejsc w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Włoskie patio pod szklanym dachem, wyłożone starą uliczną kostką, z widokiem na otwartą kuchnię w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Taras na dachu, przestronny i oferujący miejsce dla 30 Gości w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Czarno-białą salę na 20 miejsc w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Przytulną salę na 28 miejsc z zachowaną ścianą ze starej cegły w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Czarno-białą salę na 20 miejsc w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Przytulną salę na 28 miejsc w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Przytulną salę na 28 miejsc w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Włoskie patio pod szklanym dachem, wyłożone starą uliczną kostką, z widokiem na otwartą kuchnię w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu
Taras na dachu, przestronny i oferujący miejsce dla 30 Gości w restauracji Le Gosse w pobliżu Rynku we Wrocławiu

Nasi Szefowie Kuchni

Anton Nemirovich

Executive Chef i Współwłaściciel

Studiował w słynnej szkole gotowania Le Cordon Bleu Paris we Francji i szkolił się w jednej z najlepszych restauracji na świecie, Mugaritz (**Michelin, San Sebastian, Hiszpania).

Anton ma na swoim koncie pięć dużych europejskich projektów w branży restauracyjnej.

To właśnie Anton jest głównym magikiem w naszej kuchni. Jest tym, który wyczarowuje dla Ciebie nowe dania.

Anton Nemirovich – szef kuchni i współwłaściciel restauracji Le Gosse we Wrocławiu

Nikita Molodtsov

Szef Kuchni

Studiował u takich mistrzów jak Heinrihs Erhards (*Michelin, Łotwa) i Ignazio Rosa (Włochy).

Nasz szef kuchni lubi prostotę i tradycję Włoch, francuską postępowość, świeżość i jaskrawość Grecji, jak też kolory kuchni hiszpańskiej. 

Poprzez swoje potrawy, Nikita opowiada emocjonalne historie i zapewnia gościom wyjątkowe wrażenia, wnosząc do każdego dania swój własny, autorski styl.

Nikita Molodtsov – szef kuchni restauracji Le Gosse we Wrocławiu

Potrawy

Zobacz menu
Filet mignon, purée ziemniaczane, sezonowe warzywa z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Benedict z krabowymi kotlecikami z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Żeberka wołowe bourguignon z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Burrata, świeże pomidory, smażona śliwka z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Rostbef, pieczona papryka, sos tuńczykowy z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Kości szpikowe, sól wędzona z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Tatar wołowy po parysku z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Parfait z wątróbki drobiowej z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Francuska zupa cebulowa
Przegrzebki, krem kukurydziany, boczek z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Ozór, grzyby, purée ziemniaczane z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Tuńczyk à la niçoise z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Cannoli
Fondant czekoladowy z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu
Serniczki
French Breakfast
Tatar z tuńczyka, awokado i ponzu z menu restauracji Le Gosse we Wrocławiu

Karta Win

Le Gosse to restauracja, gdzie Gość i jego doświadczenie są na pierwszym miejscu. Zarówno wnętrze, menu, jak i obsługa są przemyślane i razem budują wzajemnie uzupełniające się wrażenia. Tak samo podeszliśmy do stworzenia karty win, która wpisuje się w koncept i czerpie z trzech nurtów: solidnie wykonanej klasyki, win niskointerwencyjnych oraz niszowych regionalnych producentów, także z Polski.
Jan Andrzejewski, Sommelier
Le Gosse to nowoczesna miejska restauracja, dlatego staraliśmy się stworzyć kosmopolityczną kartę win z subtelnym francuskim akcentem. Karta została zbudowana w klasycznej nawigacji po kategoriach win, co jest wygodne i znajome dla Gości. Jednak wewnątrz zachowaliśmy różnorodną matrycę stylów win, tak aby każde danie, każdy smak, a nawet każde Wasze nastroje miały swoje idealne towarzystwo. Od doskonałej klasyki po winemakerów nowej fali, od filigranowych win musujących po dojrzałe, złożone czerwone wina. Pozostaje tylko otworzyć ten świat!
Vadim Belavus, Sommelier i współzałożyciel Enoterra
Wino z karty win restauracji Le Gosse we Wrocławiu